Whey Historia

 

Whey Proteinpulver utveckling

 

Vassleprotein Whey under människans historia

Redan för tusentals år sedan började människan att använda mjölken på flera sätt än att dricka den rå som den är. Att mjölken koagulerar upptäcktes tidigt när man märkte att det fanns något ämne i kalvmagen som kunde koagulera mjölk, det vill säga att fälla ut proteinerna. Den kunskapen om hur mjölken kunde fås att koagulera är också grunden till osttillverkningen, den äldsta kända regelmässiga användandet av enzymer. Osttillverkningens hemligheter upptäcktes faktiskt av en tillfällighet som så många andra goda upptäckter. Det var nomadfolken söderifrån som hade mjölk i den tidens mest hanterbara vätskebehållare på ritterna in i de nya okända rikena i form av magar från nötkreatur vilka tjänstgjorde som sadelsäckar, så att ryttarna snabbt kunde få sig några klunkar av vätska för att kyla av sig.

Whey Protein utveckling

Under de varmaste dagarna så var de dock betydligt mer i stillhet i enlighet med traditionen de kom från. Då började man märka att mjölken i sadelväskorna började koagulera när den fick stå orörd en stund. Mjölksyran växte till sig vilket löste ut löpen från sadelväskorna. I sadelväskorna började då protein fraktioner att separeras ut som den mer flytande vassle och det mer greppbara kaseinet, något som vi idag antagligen skulle kalla ostmassa. D.v.s. en blandning av kasein som är den mer fasta fraktionen och vassla som är flytande. Det är ur den flytande delen man senare kan utvinna vassleproteinet, d.v.s. vassle kommer från vassla. (whey) Ett annat sätt att få fram vassle från mjölk är att hälla något surt i mjölken t.ex. ättika, då koagulerar och bildar proteinföreningarna kasein och vassla.

 Vassle Protein till Whey Proteinpulver

Nåväl det är ur vassla som vassle utvinns ifrån och thats the whey! När sedan vasslefraktionen fin-filtreras i flera omgångar så blir det renare och renare vassleprotein kvar, den renaste får man efter än fler filtreringar vilken kan avslutas med speciella microfiltreringsmetoder. Detta leder fram till den färdiga produkt med vassleprotein som finns i flera hälsokostbutiker och som säljs under namnet Whey protein & Whey Proteinpulver.

 

 Det var faktiskt en Svensk som gjorde att Whey Proteinet började användas så mycket som det faktiskt gör idag, det var Gustav du Laval som genom Whey Protein Separatorn möjliggjorde att wheyproteinet gick att ta tillvara på ett effektivt och bra sätt vilket var just vad separatorn gjorde.

 

Och fortfarande än idag så är Alfa Laval involverat med mejeriprodukter och har en stor del i den filtreringstekning och ultrafiltreringar som görs för att separera så skonsamt som möjligt, för att sedan renodla proteinfraktioner som Kaseinprotein och Whey Protein tills det blir förädlat nog för att kunna bli råvara till dagens högkvalitativa kosttillskott som Whey Proteinpulver.

 

Se Whey Protein historia Historia.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
1