Whey Proteinpulver Historia med Vassleprotein

 

Om vi bortser från att Whey i mjölkprotein har använts i tusentals år av människan, så har den moderna användningen och raffineringen av Whey Protein eller vassleprotein faktiskt en Svensk med sig i sin historia.

 Det började för mycket mycket länge sedan, en kille i dalarna satt och funderade mer och mer kring efter att ha läst en artikel om mjölk och att svårigheterna med att förädla mjölkens innehåll. Han satte sig och börja skissa och rita på hur man kunde lösa det hela för att på ett smidigt och bra sätt kunde få fram alla fina råämnen som fanns i mjölken och runt 1877 hade den unge mannen i dalarna sina första skisser på en apparat som kunde lösa problemet. 

Whey Proteinpulver

Whey

 Nedanför ser du ritningen som också är grunden till att man kunde börja ta tillvara Whey på ett effektivt sätt. ja nedanför följer Den tidiga moderna historien om Whey Protein Vassleprotein och hur Proteinpulver från Whey Protein blev till i större skala för en större grupp människor, dessutom till ett billigare pris än tidigare. Det var faktiskt en Svensk som låg bakom det hela ...

Whey Protein separator grunden till Whey Proteinpulver

Bara något år senare 1879 hade han en färdig modell som han åkte ända bort till storstaden Stockholm och presenterade. Den kunde då leverera 130 liter i timmen av färdig processad mjölk. Redan 1888 såldes den första pumpen av den här dalkarens lilla apparat.

(se även hur Whey Protein började användas)

Whey Protein separator
Som många redan kanske förstått så handlar den lilla finurliga apparaten om Whey Separator av Gustav De Laval, eller De Laval Separatorn som vi också säger här hemma i Sverige där vi oftast säger Vassle och Vassle protein men de engelska begreppen Whey och Whey Protein blir allt vanligare, för det handlar ju fortfarande om exakt samma sak.

Det är lätt att förstå varför Whey separatorn mycket snabbt blev en populär produkt på den amerikanska marknaden och i många andra länder långt där borta i fjärran.

 

Whey Protein Vassleprotein separator

Vad separatorn gjorde var i all enkelhet att ett enkelt sätt att kunna ta tillvara på produkter som annars  lätt gått till spillo vilket framgår i texten nedan: "Turns waste into profit" så visst byggde Whey Proteinet redan då muskler för en del ekonomiska intressen såväl som tog tillvara på en naturlig och befintlig potential.

Whey protein separatorns förtjänster

 

Whey Protein separator filtrering

Ovanför syns hur Whey separatorns mekaniska filter med mindre och mindre hål gav en del av grunderna till separationsprocessen och samtidigt också lade grunden till dagens Alfa Lavals membranfiltrering av Whey Protein / Vassleprotein till Proteinpulver, nedan ett utdrag med en bild från Arla i danmark med en anläggning som använder den förfinade ultramembrantekniken för att få fram dagens Whey protein vilken är grunden till mycket av det Whey Protein och Whey Proteinpulver vi ser på marknaden idag.

 

Här ser vi Gustav de Laval själv som med sin uppfinning Whey protein separatorn lade grunden till en industri som lever och frodas än idag. Vilket visas av att Alfa Laval fortfarande separerar Whey Protein om inte annat och därmed lägger grunden till tillverkningen av Whey Proteinpulver även om det oftas kallas Vassle och Vassleprotein hos Arla och Laval på Svenska.

 Whey Separatorns uppfinnare

Gustav de Laval

Här hittar du mer om Whey proteinets historia

och en kort fortsättning på Whey Protein Separatorn Separatorn i bild.

 

Uppdaterat och fyllt ut sedan första publiceringen.

 

2 Jan 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
1